Nekaj naših priljubljenih pohodnih točk v Mestni občini Kranj

Hribolazenje in pohodništvo sta sicer naši redni dejavnosti v sklopu organiziranih športnih aktivnosti programa. A v trenutkih zaprtja občinskih meja se je naš izbor pohodniških poti nekoliko zožil. Trenutno nam sicer karantena ne dopušča umika v naravo, lahko samo obujamo prijetne spomine na že prehojene poti in zbiramo predloge za čas, ko bomo spet lahko nemoteno pohajkovali naokrog.

Zato smo pripravili predloge za vse, ki iščete ideje kam na sprehod ali pohod v teh dneh v Mestni občini Kranj.

  • Park Brdo

Okrog Brda poteka prijetna 10 kilometrov dolga pot, ki je priljubljena med tekači in sprehajalci. Tudi v teh dneh je precej obiskana. Če želite se lahko sprehodite tudi po Parku Brdo. Prebivalci Upravne enote Kranj lahko pri nakupu letnih vstopnic uveljavite 25% popust in če park obiščete večkrat, se vam nakup prav gotovo splača. Mi park vsaj enkrat letno obiščemo in se po njem sprehodimo v vodenem ogledu. Tako smo marsikaj zanimivega izvedeli tudi o zgodovini in sedanjem življenju tega lepega parka. Vodeni ogled seveda toplo priporočamo.

  • Šmarjetna gora

Šmarjetna gora je naša priljubljena izletniška točka, ponavadi se nanjo odpravimo kar izpred vrat našega programa, pogosto tudi večkrat tedensko. Mi rečemo, da je pot prijetna za zbistrit glavo in urediti si misli. Hotel na vrhu je trenutno zaprt, ima pa samopostrežno okrepčevalnico, kjer si lahko v avtomatu privoščite kakšno kavico ali prigrizek. Iz vrha Šmarjetne gore je lep razgled na mesto Kranj. Nanjo se lahko povzpnete po cesti, ali po kateri izmed gozdnih poti. Nekateri se na vrh Šmarjetne gore povzpnemo tudi s kolesom.

Opis pristopov na Šmarjetno goro: –> tukaj

  • Sveti Jošt

Jošt je še eden izmed naših lokalnih hribčkov, tudi tja nas je že velikokrat zanesla pot. Prehodili smo že Jošt Trail in mnoge različne poti, ki vodijo na vrh. Včasih ga združimo z vzponom na Špičasti hrib ali pa gremo še naprej po poti na Sveti Mohor.

Opis pristopov na Jošta: –> tukaj

Opis pristopov na Špičasti hrib: –> tukaj

Opis pristopov na Sveti Mohor: –> tukaj

  • Jamnik

Idilična cerkvica Svetega Primoža in Felicijana na Jamniku se nahaja na razglednem grebenu, ki se dviga nad Kropo. A nanj se lahko povzpnemo tudi iz Kranjske strani, iz Nemilij. Prijetna in čisto nič naporna pot nas v slabi uri pripelje do razgledne cerkvice.

Spotoma se lahko ustavite še v Zgornji Besnici v zaselku Nova vas in se sprehodite do slapu Šum (Nemiljski šum)

Opis poti na Jamnik: –> tukaj

Opis poti do slapu Šum: –> tukaj

Za nekoliko bolj zagrete hribolazce:

  • Storžič, Mala in Velika Poljana

Storžič je s svojimi 2132 metri najvišji vrh v Mestni občini Kranj. V bistvu stoji na stičišču 4 občin: Preddvor, Jezersko, Kranj in Tržič. Na njega se lahko povzpnemo iz veliko različnih strani.

Iz Mestne občine Kranj se lahko na Storžič povzpnemo iz Trstenika, bolj natančno iz Povelj. Od tam vodi na vrh lahka, a vseeno kondicijsko kar zahtevna pot po JZ žlebu. Tisti, ki so nekoliko bolj avanturistično razpoloženi, se na vrh povzpnejo čez Psico ali po nemarkirani lovski poti čez JZ greben.

Iz Trstenika se lahko povzpnemo tudi na Malo ali Veliko Poljano, ali pa kar obe. Čez Malo Poljano vodi lepa pot tudi do Tolstega vrha.

Vse opise poti in različne kombinacije pohodniških tur lahko najdete tukaj:

Storžič: –> tukaj

Mala Poljana: –> tukaj

Velika Poljana: –> tukaj

Tole je torej nekaj naših pohodniških pohajkovanj. Verjamemo pa, da naš Kranj skriva še mnogo prijetnih poti in bomo zelo veseli, če boste kakšno idejo podelili z nami.

 

Leave a Reply